KAMERTRAINING

Kamertraining

Wat

Kamertraining is een vorm van verblijf waarbij intensief wordt gewerkt aan het zelfstandig leren wonen. Het kan een tussenstap zijn naar volledig zelfstandig wonen (eventueel met de hulp van CBAW) maar er kan ook terug naar huis toe gewerkt worden.

Wie

De module kamertraining is er voor jongeren vanaf 17 jaar die al een zekere zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.
Binnen onze organisatie bieden wij zowel in Kinrooi ‘Hagenhoven’, Maaseik ‘Relindis’ als Bree ‘Kajo’ kamertraining aan.

Hoe

Afhankelijk van de situatie wordt bekeken hoe het kamertrainingstraject van een jongere er uit zal zien. Sommige jongeren verblijven elke dag op kamertraining, ook in de weekends en/of vakanties. Andere jongeren zijn slechts enkele dagen aanwezig of gaan in de weekends en/of vakanties (gedeeltelijk) naar huis.

Er is een vaste structuur van dagelijkse activiteiten: opstaan, naar school gaan, menu opstellen, kleren wassen, ontspanning, … Samen met de begeleiding gaan jongeren werken aan vaardigheden die ze later zullen nodig hebben wanneer ze zelfstandig wonen (budget beheren, koken, strijken, poetsen, …). Het programma is afgestemd op de leeftijd en vaardigheden van een jongere. Er wordt gewerkt in fasen waarin verantwoordelijkheid en zelfstandigheid stap voor stap worden opgebouwd.

Naast de kamertraining wordt er contextbegeleiding aangeboden. Samen met ouders wordt bekeken hoe ze opnieuw of beter hun rol kunnen opnemen. Er wordt bekeken wat er nodig is om een jongere terug thuis te kunnen laten wonen of op welke manier een gezin een jongere kan ondersteunen in zijn traject naar zelfstandig wonen. In functie hiervan worden concrete doelen opgesteld.

Ontdek meer
VERBLIJF
CONTEXT-BEGELEIDING
DAGBEGELEIDING IN GROEP
KAMERTRAINING
CONTEXTBEGELEIDING IN FUNCTIE VAN AUTONOOM WONEN

Scroll naar boven